25 de març 2011

SETMANA DE BOSCOS I TOMÀQUETS

Hola seguidors del Bloc,

Aquesta setmana hem començat el nostre "crèdit de síntesi". Una mica especial perquè ben bé, no és un crèdit de síntesi, si no és una setmana on treballem el nostre projecte de Sant Jordi, els boscos del món!
Vam començar el viatge el dimecres amb globus aerostàtics que hem elaborat amb les nostres mans. Ara mateix semblen dels dels vells temps, perquè encara no hi hem posat color. Hem triat cinc boscos: l'Amazònia, la sabana Africana, la Fageda d'en Jordà, la Selva Negra i els boscos Boreals que es troben a Quebec. Hem passejat per terres seques i mullades, entre arbres altíssims i deserts de la sabana.
I ara acabarem parlant sobre la visita a l'hort on ha vingut un especialista en agricultura, que es diu Roc. Hem començat a la classe amb una breu explicació, sobre com es planten les fantàstiques tomaqueres de 6è, i després hem fet dos grups i hem anat a plantar-les. Allà baix, ens han fet una petita explicació de com transplantar les tomaqueres d'un petit test a una gran parcel·la. Hem regat i hem pujat cap a la classe. 

Bé, nosaltres ja hem acabat, us deixem amb unes quantes fotos. Comenteu força.
Maria Herrero, Anna Merino i Anna Muñoz.





15 comentaris:

  1. Hola, sóc el Carles.
    Aquest projecte dels boscos m'encanta perquè fem alguna cosa diferent que classe i aprenem d'una manera "xula".
    A part m'ha agradat força que vingués el Roc, perquè ens ha ensenyat sobre l'hort, especialment de com plantar tomaqueres. He après bastant sobre el que ens ha explicat.
    Avui ha estat un molt bon dia!!
    Carles.

    ResponElimina
  2. La sabana africana té molts indrets que visitar. Lleons, guepards (Eh JOEL?), zebres...
    He après que no és un bosc, tampoc és un desert, perquè plou lo just perquè no es produeixi la desertització, que es faixi desert, pero no lo plou bastant perquè neixi un bosc.
    Què? Us heu quedat parats eh? Mira com en sé. Jeje
    La MARTA , eeeeeeeeeeh? HA BORRAT PART DEL MISSATGE (EM VAIG A XIVAR) Hem posat en la realitat: Comenteu força (que si no la Marta s'enfada)
    Jeje, diu sempre: Comenteu!!!!!!!
    Així que la imito: COMENTEEEEEEU!
    ♥ Anna Merino ♥ ♫

    ResponElimina
  3. Volia dir que Lleons, guepards, zebres, viuen allà eh? Que ningú pensi alguna altre cosa!
    Bé perdó i adéu. (Almenys he avançat un comentari, perquè la Marta diu que hem d'arribar a 27!!!!)

    ResponElimina
  4. Hola a tots, sóc el Jordi.
    Aquest treball m´està agradant molt, ja que hi ha activitats molt diverses.
    A veure si les nostres tomqueres fan tomaquets i podem recollir d´aquí molt de temps els tomaquets que surtin!

    Jordi Rodríguez Domènech.

    ResponElimina
  5. Ja se'm fa la boca aigua de pensar en l'amanida que podreu fer amb uns tomàquets tant bons.

    ResponElimina
  6. Hola nois i noies! Com anem? Veig que seguiu tan treballadors i engrescats com sempre. Aquest projecte sembla molt maco i molt interessant. A més, heu escollit uns boscos molt diferents que us poden donar molt de joc a l'hora de treballar, ben fet!

    Que tingueu un bon començament de setmana!

    ResponElimina
  7. Hola 6è.
    Que disfruteu i aprengueu força amb el nou projecte.
    Mmmmmmmmm, tot i que ja he sopat, vaig a veure el bloc de l'hort per veure què hi ha de nou. Amb els tomàquets, m'ha entrat la curiositat.
    3 setmanes i ... VACANCES!
    Ens veiem a la festa de Sant Jordi. Ja portaré dinerons per comprar llibres!
    Petonets.

    ResponElimina
  8. Hola sóc el Roger a mi també m'està agradant molt el projecte dels boscos però llàstima que avui no no he pogut venir perquè estic malalt.

    adeu.

    ResponElimina
  9. Hola nois i noies!
    Doncs la veritat és que em sembla un tema molt interesant, però també m'han interessat molt els tomàquets, com a l'Olga. Quan en podrem fer amanida? I una altra cosa: Maria, pren nota, ja veig que anem tard a plantar les nostres tomates!!!!

    Que milloris ràpid Roger!
    Petonassos

    ResponElimina
  10. Ummmmm TOMAQUETS!! SON BONIIIISSIMMMSSSSSS i les amanides amb tomàquet em recorden sempre el bon temps.... és una tontería, pero és així.
    Espero l'arribada dels meravellosos tomàquets de l'hort de Nostra Llar!!!!!

    ResponElimina
  11. Una mica d'història
    L'origen d'aquesta planta el trobem a la zona tropical de Centre i Sudamèrica. Sembla que el seu nom prové del nom asteca "tomatl", "xitomate" i "xitotomate". Els europeus van introduir la planta al vell continent el segle XVI però no va ser fins el segle XVIII que es va cultivar.

    De llavors ençà el tomàquet ha esdevingut l'hortalissa més important dels nostres mercats i de les nostres cuines. De promig consumim de l'ordre de 20 kg de tomàquets a l'any ja sigui en fresc o com a conserves.

    ResponElimina
  12. Propietats nutricionals
    El tomàquet és un fruit amb un elevat contingut de vitamines i minerals. Per exemple, per cada cent grams de tomàquet hi ha de l'ordre de 1.700 UI de vitamina A i 21 mg de vitamina C. També conté vitamines del grup B i minerals com el calci, fòsfor i ferro.

    ResponElimina
  13. Una mica de botànica
    El tomàquet pertany a la família de les Solanàcees a l'igual que el pebrot, l'albergínia o la patata. El nom científic de la tomaquera és Lycopersicum lycopersicum (sinònim de Lycopersicum esculentum). És una planta perenne, això vol dir que en el seu ambient natural pot viure uns quants anys. Nosaltres la cultivem com una planta anual doncs les baixes temperatures no permeten que sobrevisqui durant l'hivern.

    La planta de la tomaquera té una olor molt característica degut als pèls amb glàndules que cobreixen totes les parts verdes de la planta. La tija creix de forma rastrera degut al pes dels fruits.

    Les fulles de la tomaquera són compostes, això vol dir que cada fulla està dividida en fulles més petites anomenades foliols. Cada fulla té de 7 o 9 foliols.

    ResponElimina
  14. Varietats
    Les varietats més utilitzades al nostre país són les següents:

    Tomàquet d'amanir: el que s'utilitza per l'amanida, se sol collir una mica verd.

    Tomàquet de branca: també anomenat Canari, és el que s'utilitza per sucar, es cull madur i normalment és més petit que el tomàquet d'amanir.

    Tomàquet Cherrie: és un tomàquet molt petit que s'utilitza sencer per guarnir amanides. Hi ha varietats de color vermell i altres de color groc.

    Tomàquet de penjar: és un tomàquet de mida petita que s'utilitza per sucar i té la característica que es pot conservar tot l'any penjat en un lloc fresc i sec.

    Tomàquet Montserrat: també anomenat tomàquet de Rosa, és un tomàquet amb molt espai buit que s'utilitza per farcir.

    Tomàquet de Pera: té aquest nom perquè la forma recorda una mica a una pera. És el tomàquet que utilitza la indústria per a fer conserves. És molt carnós i va molt bé per fer salses o gaspatxo

    ResponElimina
  15. Com cultivar
    La tomaquera és una planta de clima càlid, per tant s'ha de cultivar a la primavera i l'estiu. Normalment se sol fer de planter tot i que també podem sembrar-lo directament de llavor. El trasplantament es pot fer quan no hi hagi risc de glaçades, això vol dir el mes de març a les zones costaneres o els mesos d'abril o maig a les zones d'interior. Als dos mesos del trasplantament ja tindrem els primers tomàquets i la planta no deixarà de produir tomàquets durant tot l'estiu fins que arribi el fred o fins que esgoti els nutrients del substrat.

    Si volem realitzar planter de tomaquera ens farà falta 60 dies des de la sembra fins que el planter es pot trasplantar. Per fer el planter podem utilitzar un test petit o un pot de iogurt i un lloc a recer del fred i lluminós.

    La planta de la tomaquera necessitarà al voltant de 40 cm de separació amb les altres plantes per poder créixer. Tot i això, durant el primer mes de cultiu podem sembrar o plantar al costat altres hortalisses de cicle més curt com És el cas del rave o l'enciam les quals collirem abans que la tomaquera.

    A mesura que creixi caldrà podar la tomaquera deixant només un o dos brots. Amb això aconseguim que la planta quedi més airejada i tingui menys possibilitats d'agafar malalties i també que la collita sigui més primerenca.

    Una altra feina important és lligar la tomaquera a un tutor. El problema és que la tomaquera pot arribar a una alçada la qual, sumada a l'alçada de la taula, no hi puguem arribar sense l'ajut d'una escala. Una altra alternativa és deixar que la tomaquera pengi de la taula i creixi rastrera o bé lligar-la a la barana del balcó.

    ResponElimina