20 de nov. 2013

INTERNET SEGURA


El dijous 7 de novembre va venir una mossa d’esquadra, la Raquel, a les classes de 6è A i 6è B per informar-nos de com podem fer servir Internet d’una manera més segura.

Primer ens va explicar que Internet és el reflex de la societat, però està mal regulat. A Internet, com en la vida real,  hi ha tres tipus de persones:
- Les bones, com la majoria d’usuaris.
- Les dolentes, que són persones que fan un mal ús d’Internet, com els hackers.
- La policia. Aquests tenen l’UCDI, la Unitat Central de Delictes Informàtics, situada a l’edifici dels Mossos d’Esquadra que hi ha entre Sabadell i Terrassa.

Ens va comentar que Internet és positiu, però hem de saber fer-lo servir bé, per no acabar com l’Amanda, una noia que es va treure la vida perquè estava assetjada a través d’Internet.

La típica víctima de l’ordinador és una persona a qui els altres li tenen enveja: habitualment és intel·ligent, bona persona o és força sensible.

Pel contrari un acusador és una persona amb problemes i poruga que necessita amagar-se rera la pantalla per fer el que necessita, i sovint ha d’actuar amb altres persones perquè no s’atreveix a fer-ho sol.

El facebook, whatsapp, gmail, etc... són una gran eina pel bé i pel mal. Hem de vigilar amb el que escrivim o el que enviem (imatges, vídeos, etc...).

Algunes recomanacions molt importants a l’hora de fer servir Internet:

·        Comportar-nos per  Internet amb el mateix sentit comú que ens comportaríem pel carrer. No parlar amb desconeguts.  

·        No dir per Internet coses que no diries cara a cara. No hem d’explicar temes íntims per whatsapp.

·        Si algú ens fa xantatge el millor que podem fer és parlar amb els pares, mestres o la policia. El càstig que ens podrien posar els pares mai serà tan gran com les conseqüències d’un xantatge.

·        El millor que podríem fer si tenim una webcam és  tapar-la amb un gomet o un paper.

·        No hem de penjar ni enviar imatges nostres per Internet, especialment si són compromeses.


L’UCDI es posa en marxa quan es fa una denúncia i un jutge emet una ordre d’intervenció en les comunicacions. Cal tenir present que tot el que s’escriu i s’envia per Internet, els Mossos en poden seguir el rastre, encara que hagi passat molt de temps.

Hi ha una llei per protegir els menors. Aquests tenim drets i deures.

Una persona adulta pot anar a la presó si fa assetjament o xantatge per Internet. A un menor se l’envia a un centre de menors, que és com una presó per nens menor de 18 anys.

La visita de la Raquel va ser molt interessant. Ens va ajudar a saber com hem de fer servir Internet de forma segura. També va ser curiós conèixer el funcionament de l’UCDI.

Ariadna Yupton, Rosa Lalinde, Arnau Vilar & Co.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada